Toden ja illuusion rajalla

 

dasria
Teatteri Jurkan Das Rian – Diivan kuoleman katsominen kannattaa aloittaa jo kotona katsomalla Ria Katajan vblogit .Kuva Marko Mäkinen/Teatteri Jurkka

Teatteri Jurkan Das Rian – Diivan kuoleman katsominen kannattaa aloittaa katsomalla Youtubesta näyttelijä Ria Katajan ensiyrityksiä videoblogin pitäjänä. Niiden kautta monitasoinen ja roolihahmoilla raskautettu monologinäytelmä avautuu kuin itsestään.

Jo esityksen nimen ensimmäisestä osasta voi päätellä, että Minna Koskela on kirjoittanut näytelmän nimenomaan Katajalle. Diivan kuolema puolestaan kertoo yhden puolen monologinäytelmän sisällöstä. Olemme siirtyneet Andy Warholin ennustamaan aikaan, jossa lähes kuka tahansa voi hankkia itselleen sen 15 minuuttia kuuluisuutta videobloggaajana.

Kataja pohtii vlogissaan muun muassa sitä, voiko monologi, jossa 40-vuotias perheenäiti näyttelee 20-vuotiasta untuvikkoa vloggaajaa, kiinnostaa kuusikymppistä miestä?

Kyllä kiinnostaa. Meitä miehiä oli perjantain näytöksen katsomossa kaksi ja olimme molemmat pärstäkertoimen perusteella yli kuusikymppisiä. Tosin rehellisyyden, josta Kataja myös puhuu paljon vlogissaan, nimissä täytyy tunnustaa, että minun kohdallani alkusysäyksen tälle kiinnostukselle tällä kertaa antoi Katajan huikean hieno roolityö Kansallisteatterin Keuhkoissa.

Monologin kehystarinassa tehdään kotimaista viihde-elokuvaa kesäisissä maisemissa jossain Turun saaristossa lauttamatkan päässä mantereesta. Tarinan toinen keskeinen hahmo on parikymppinen Alli, tuotantoryhmän pahnanpohjimmainen, palkaton harjoittelija. Toisessa ääripäässä on tarinan diiva, ikääntyvä näyttelijä Ritva Kajonkoski, joka on hankkinut glamouria ympärilleen elämällä ja näyttelemällä vuosia Saksassa.

Kehystarinan lomaan on takautumina punottu tarina Allista, Jannesta ja auto-onnettomuudesta, jossa yksi samaan ystäväpiiriin kuulunut nuori kuolee. Esityksessä koominen ja traaginen sivusivat toisiaan aivan oikeaoppisesti. Kataja puhuu vlogissaan siitä, miten esityksessä liikutaan toden ja illuusion rajalla.

Tähän väliin mahtuu iso joukko muita roolihahmoja, joita kaikkia Kataja siis tulkitsee.

Koskela on itse ohjannut tekstinsä. Hieman mutkikkaalta tuntuva rakenne toimii yllättävän hyvin. Se toimii ehkä juuri siksi, että Kataja osaa vetää vähän turhankin teoreettisissa sfääreissä liikkuvan tarinan hyvin maanläheiselle ja arkiselle tasolle.

Kataja päästelee täysillä, kun hän näyttelee suurta ja elämää nähnyttä diivaa. Teatteri Jurkan huoneteatterissa elää Emmi Jurkan henki. Tosin elämäntarinan Kajonkosken hahmolle Koskela on lainannut Anneli Saulilta.

Kataja tavoittaa hyvin myös sen nuoruuden herkkyyden, jota Allin hahmo näytelmässä edustaa. Hän katsonut varmasti myös aika monta nuorten naisten tekemää vlogia, koska osaa esittää suorastaan riemastuttavalla tavalla näiden vloggaajien tyypillisiä maneereita.

Kamera on vaikeaväline jopa niihin vauvaikäisestä asti tottuneille parikymppisille. Sekä ajatus että katse harhailevat pitkin tuntemattomia polkuja.